Bij The Service, San Marco Village en Wima hecht men enorm veel belang aan verse producten die op een duurzame manier gekweekt worden. We volgden in de vroege ochtend chef Frank Pets in zijn zoektocht naar de beste producten.

We hadden afspraak om 5u ‘s morgens in de centrale keuken van The Service in Schelle. Vandaag gaan we samen met chef Frank Pets richting Yerseke, het paradijs voor de echte vis- en schaaldierliefhebber. Onderweg schetste Frank dat hij een nauw contact onderhoudt met al zijn leveranciers. Op regelmatige basis gaat hij dan ook bij hen op bezoek om producten te keuren en om nieuwe ingrediënten te ontdekken. Als we Frank met volle overtuiging horen praten, weten we dat we hier te maken hebben met een chef met ware passie en kennis voor het vak.

Onze eerste afspraak is bij Fish XL. Zij leveren voor The Service alle verse vis. Duurzaamheid staat bij hen hoog in het vaandel. Ze hanteren enkele vismethodes die garant staan voor een duurzaam ecosysteem voor de volgende generaties. We duiken onmiddellijk de koelcellen in om de verse vangst te controleren. We zien verse vis die ze à la minute fileren. “Deze zalm zie je vanavond op onze buffetten liggen”, laat Frank weten.

De vis is gekozen en we zitten terug in de wagen richting ‘Le Petit Pêcheur’. Het tempo ligt hoog. ‘Dat is ook zo in onze keuken’, knipoogt Frank. ‘Le Petit Pêcheur’ is een innovator van wereldformaat op het gebied van schaal- en schelpdieren. Zij streven ernaar om vanuit hun unieke locatie een constante kwaliteit, variëteit en beschikbaarheid van zeeverse producten uit alle windstreken te garanderen. In gigantische bassins zie ik een enorme variatie aan schaaldieren. Best wel indrukwekkend. Frank selecteert en proeft de schaaldieren rechtstreeks uit het water. “De enige manier om te weten of het product voldoet aan onze hoge eisen”, zegt hij.

We rijden verder en komen aan bij dé oester- en kreeftspecialist bij uitstek, Piet Verwijs. Hun oester putten en kreeftenparken staan direct in verbinding met het zuivere Oosterscheldewater waardoor ze de oesters en kreeften optimaal kunnen verwateren. Ook hier zien we weer enorme bassins maar deze keer gevuld met niets anders dan kreeften. We gaan terug aan het selecteren. Ik zie Frank enkele enorm grote kreeften kiezen. “Dat zijn speciale prijs beestjes, op vraag van een van onze klanten,” glimlacht Frank. Ik zou wel die klant willen zijn!

“Dit zijn de oesters die je bij ons kan proeven. Nu nog in het water maar vanavond op je bord,” verzekert Frank me.

Na de kreeften neemt Frank me mee naar de oesterputten. Daar ontmoeten we Piet Verwijs in hoogst eigen persoon, een enorm sympathieke man. Een stielman pur sang! Oesters worden door Piet Verwijs zelf gekweekt, verwaterd en geëxporteerd. Zij verwerken hun producten ambachtelijk. Hun kweekpercelen in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer, waar ze de bekende Zeeuwse platte oester en de “Creuse” kweken, zijn van topkwaliteit. Dit resulteert in een zeer verfijnde smaak van hun oesters.

Ik volg Piet en Frank die samen de oesterputten induiken. En jawel, enkele minuten later sta ik mee aan de rand van een oesterput oesters te proeven. Ik ontdek een ware smaaksensatie. “Dit zijn de oesters die je bij ons kan proeven. Nu nog in het water maar vanavond op je bord,” verzekert Frank me.

“Het is tijd om terug richting keuken te vertrekken”, zegt Frank. Voor mij mocht deze unieke ochtend nog wat langer duren. Op de terugweg geniet ik na van die onwaarschijnlijk lekkere oesters.


Ontvang onze feestelijke nieuwsbrief.

Deel dit artikel:

Geschreven door Frank Pets

Chef-kok van The Service en bedenker van alle gerechten die uw feest of event lekker maken. 

 

Blijf op de hoogte van onze feestformules

U krijgt als eerste meer te horen over onze evenementen dankzij een feestelijke nieuwsbrief.


Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.
Geschreven door Frank Pets

Chef-kok van The Service en bedenker van alle gerechten die uw feest of event lekker maken. 

 

Blijf op de hoogte van onze feestformules

U krijgt als eerste meer te horen over onze evenementen dankzij een feestelijke nieuwsbrief.